Poplatky v 3. pilieri sa opäť znížili

Doplnkové dôchodkové sporenie je možnosť, ako si popri aktívnom pracovnom živote dosporiť aj na dôchodok. Tretí pilier je masívne využívaný zamestnancami tých firiem, ktoré im na túto formu sporenia prispievajú. Zväčša tak robia firmy s veľkým počtom zamestnancov, ktoré svojim zamestnancom ponúkajú aj tento benefit.

Odmena pre doplnkovú dôchodkovú spoločnosť

Spravovanie majetku v investičných fondoch podlieha odmene pre správcu. Doplnková dôchodková spoločnosť si za správu majetku teda každoročne ponecháva isté % zo spravovaného majetku.

Vláda, aj v súvislosti s nepriaznivým demografickým vývojom, apeluje na obyvateľstvo aby tieto formy doplnkového dôchodkového sporenia využívalo a preto sporiteľom vychádza v ústrety zákonnými opatreniami.

Preto sa v roku 2014 udiala novela zákona, ktorá poplatky za správu pre DDS zhora ohraničila a postupne každoročne znížila. Novela doplnkového dôchodkového sporenia sporenie v treťom pilieri zlacnela.

Maximálnu možnú odmenu správcu za správu príspevkového a výplatného fondu znázorňuje nasledujúca tabuľka:

Rok

2014

2015 2016 2017 2018 2019

2020

Max. odmena pre správcu príspevkového fondu

1,80%

1,70% 1,60% 1,50% 1,40% 1,30%

1,20%

Max. odmena pre správcu výplatného fondu

0,90%

0,85% 0,80% 0,75% 0,70% 0,65%

0,60%

Tieto poplatky sa však týkajú iba zmlúv 3 piliera uzatvoreného po roku 2014, resp. zmlúv, ku ktorým bol po roku 2014 podpísaný aj dodatok.

Podpísanie dodatku nie je iba o výhodách, napríklad podpísaním dodatku k tretiemu pilieru sa nasporené vklady v treťom pilieri už nebudú dať vyberať pred dovŕšením dôchodkového veku (resp. priznaním starobného dôchodku).

Nespornou výhodou sporenia v treťom pilieri v nových podmienkach je možnosť zarátať si uhradené príspevky ako zápornú položku základu dane, čím môžete ušetriť na dani ročne maximálne 34,2 eur.

Poplatky za prestup medzi DDS

Ak vám váš fond a investičná stratégia nevyhovujú tak si môžete nasporené prostriedky presunúť do inej DDS. DDS má nárok na odplatu za prestup účastníka do inej doplnkovej dôchodkovej spoločnosti, v období do 1 roka od uzatvorenia účastníckej zmluvy najviac 5 % hodnoty zostatku na osobnom účte. Ak sa rozhodnete pre zmenu neskôr ako po 1 roku, tak DDS nemá nárok na odplatu za prestup účastníka.

Avšak pre zmluvy, ktoré boli uzatvorené pred rokom 2014 je odplata pri prestupe medzi DDS účtovaná, ak sa prestup realizuje do 3 rokov od podpisu zmluvy 3. piliera . Odplata za odstupné je v tomto prípade vo výške určenej podľa dávkového plánu.

Výkonnosť 3 piliera

Tretí pilier výkonnosťou stále zaostáva za 2. dôchodkovým pilierom a pravdepodobne ho v roku 2019 budú čakať zmeny. Investori v doplnkovom dôchodkovom sporení by sa čoskoro mohli dočkať indexového fondu. Otázne je, aká bude odmena za „správu“ takýchto fondov. Indexové fondy nie sú spravované aktívne ale iba kopírujú vybraný trhový index, pretože skladba ich portfólia pozostáva z ETF investičných nástrojov nakupovaných na regulovanom trhu.

Ak sa zavedenie indexových fondov nepodmieni znížením odplaty za správu týchto fondov, tak sa možno dočkáme najdrahších pasívne spravovaných fondov na trhu, čo by určite bolo na škodu.

Iba tretí pilier nestačí!

Ak ste zúčastnený na sporení v treťom pilieri, môžete zhodnotiť vaše príspevky. Je však potrebné investovať v správnych fondoch.

Tretí dôchodkový pilier však nie je zárukou ani predpokladom pre dosiahnutie príjmového štandardu, na ktorý ste boli zvyknutí počas aktívneho pracovného života. Ak sa chcete pripraviť na starobu zodpovedne, tak je nutné využiť popri tom aj iné dôchodkové sporenie.

Pri akomkoľvek investovaní sa vždy raďte s odborníkmi. Pri treťom dôchodkovom pilieri ale aj pri iných formách sporenia je dôležité práve nastavenie investičnej stratégie. A otázku starobného dôchodku rozhodne nepodceňujte!

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.