Mesačné archívy: december 2017

Porovnanie poistenia finančnej straty – GAP

Havarijné poistenie motorového vozidla zabezpečí, že v prípade totálneho poškodenia vozidla poisťovňa vyplatí poistnú sumu vo výške trhovej ceny vozidla. Časom sa trhová cena vozidla znižuje a za takéto, krátené plnenie už nebude možné zakúpiť nové auto. A práve preto existuje aj poistenie finančnej straty tzv. GAP poistenie. S GAP poistením poisťovňa pri totálnej škode vozidla vyplatí pôvodnú kúpnu cenu vozidla a nie trhovú cenu vozidla, ktorá sa rokmi znižuje.

GAP poistenie je možné dojednať ako samostatný produkt alebo ako doplnkové pripoistenie havarijného poistenia. Pri dojednávaní GAP poistenia je tiež dôležitý vek vozidla, respektíve dátum kúpy a dátum kedy sa poistenie GAP uzatvára. Niektoré poisťovne nie sú ochotné poistiť staršie vozidlá pre riziko finančnej straty a pripoistenie GAP je možné dojednať len do pár mesiacov od kúpy nového motorového vozidla. Tiež majú poisťovne časové limity, ktoré sa vzťahujú na vek vozidla a poistenie GAP nie je časovo neobmedzené.

Porovnanie poistení finančnej straty (GAP)

Nasledujúca tabuľka prehľadne porovnáva maximálne limity plnenia z poistenia finančnej straty ako aj výšku spoluúčasti v prípade, že sa na pripoistenie GAP spoluúčasť vzťahuje.

Poisťovňa

Poistenie GAP Pripoistenie / samostatný produkt Max. výška plnenia Spoluúčasť

Náhrada spoluúčasti

Allianz SP

Moje Auto pripoistenie 25000€ nie

Allianz SP

Moje Auto pripoistenie 30000€ áno

max. 5%, max. 3320€

AXA

AutoGO pripoistenie 50000€ nie

Colonnade

GAP samostat. 40000€ nie

Colonnade

GAP samostat. 40000€ áno

4000€

ČSOB

AutoPartner pripoistenie nová cena MV alebo všeobecná hodnota MV (pre jazdené MV) nie

Generali

Motor 2017 pripoistenie 20000€ nie

Komunálna poisť.

KASKO pripoistenie 20000€ nie

Kooperativa

GAP samostat. 20000€ nie

Kooperativa

GAP samostat. 20000€ áno

max 5%, max. 4000€

Kooperativa

AUTOKOMPLET pripoistenie 25000€ nie

Kooperativa

AUTOKOMPLET pripoistenie 25000€ áno

max 4%, max. 4000€

Uniqa

Auto / Voľnosť pripoistenie 30000€ nie

Wȕstenrot

SuperGAP samostat. 30000€ pre nové MV, 20000€ pre jazdené MV áno

max 3300€

Wȕstenrot

KASKO pripoistenie 30000€ pre nové MV, 20000€ pre jazdené MV

áno

max 3300€

Ak sa snažíte porovnať a nastaviť akékoľvek poistenie, k dispozícii vám bude váš finančný poradca.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.

Denné odškodné za liečbu úrazu

Pripoistenie denných dávok za liečenie úrazu, v niektorých poisťovniach nazývané aj čas nevyhnutného liečenia následkov úrazu, je menej dôležité pripoistenie v komplexnom životnom poistení. Je však pravdou, že sme si zvykli dostávať peniaze z poisťovne aj za drobné úrazy.

Dôležité je poisťovať to, čo je naozaj finančným rizikom. Ak ste napríklad IT technik a pracujete v kancelárii, tak vaše podvrtnutie členka nemusí hneď znamenať pracovnú neschopnosť a prácu môžete vykonávať aj z domu. Je pravda, že ak tento úraz bude liečený dlhšie ako týždeň resp. 2 týždne, poisťovni tak bude prináležať plnenie, no tých pár desiatok alebo stovák eur nie je to, čo by ste od poistenia mali očakávať. Navyše takto nastavené životné poistenie bude výrazne drahšie ako bez pripoistenia denného odškodného dôsledkom úrazu.

V prípade poistenia úrazov je lepšie siahnuť po pripoistení pracovnej neschopnosti, keď naozaj zranenie alebo choroba obmedzia vašu schopnosť pracovať a zarábať.

Tak či onak, denné odškodné za liečbu úrazu je častým prvkom komplexných životných poistiek. V súčasnosti existujú dve formy tohto pripoistenia. Denné odškodné môže byť na poistnej zmluve stanovené ako:

  • % z poistnej sumy
  • denná dávka v eurách

Tiež sa môžeme stretnúť s tarifami, ktoré obmedzujú minimálnu dĺžku liečenia úrazu. Ak teda liečenie úrazu netrvá dlhšie ako stanovený denný limit, tak poisťovni z takejto krátkej doby liečenia nevyplýva povinnosť vyplatiť plnenie.

Denné odškodné dôsledkom úrazu v životnom poistení častokrát zvykne mať týždňovú alebo dvoj-týždňovú tarifu:

  • denná dávka za dobu nevyhnutného liečenia úrazu s plnením od 8. dňa
  • denná dávka pre prípad vážnejších úrazov s plnením od 15. dňa

Niektoré poisťovne však preplácajú denné dávky za liečenie úrazu aj pre menej závažné úrazy s dobou liečenia dlhšou ako 4 dni.

Nahlasovanie poistnej udalosti

Aj z občianskeho zákonníka vyplýva, že ten, kto má právo na plnenie, je povinný bez zbytočného odkladu poistiteľovi (poisťovni) písomne oznámiť, že nastala poistná udalosť. Je teda povinný dať pravdivé vysvetlenie o jej vzniku a rozsahu jej následkov a predložiť potrebné doklady, ktoré si poistiteľ vyžiada.

Z poistných podmienok niektorých konkrétnych zmlúv životného poistenia vyplýva, že ak poistník a ani poistený nenahlási poisťovni, že došlo k úrazu včas (napríklad do 14 dní od utrpenia úrazu alebo do 15 dní od ukončenia liečby úrazu), tak poisťovňa má právo znížiť svoje plnenie, a to až do výšky 50%.

Ak už máte v životnom poistení pripoistenie denného odškodného pri úraze, tak po utrpení úrazu (ak to okolnosti umožňujú) to vždy bezodkladne nahláste poisťovni. Správne nastaviť vaše životné poistenie vám pomôže len fundovaný finančný poradca.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.

Spôsobili ste zamestnávateľovi škodu? Aký má nárok na náhradu škody?

Pri výkone povolania sa môžu prihodiť situácie, ktoré zamestnávateľovi na majetku spôsobia škodu. Pri týchto situáciách je dôležité určiť, či bola škoda spôsobená z nedbanlivosti alebo úmyselne, a či spôsobeniu škody nedopomohol alkohol alebo omamné, či psychotropné látky…

Na akú výšku náhrady škody má zamestnávateľ nárok?

Až do sumy rovnajúcej sa 4-násobku jeho priemerného mesačného zárobku (funkčného platu) pred porušením povinnosti, ktorou spôsobil škodu.

Platí pre:

  • zamestnanca v pracovnom pomere
  • zamestnanca pri výkone práce vo verejnom záujme – štátny zamestnanec

Zamestnanec

Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje.

Obmedzenie výšky náhrady škody neplatí v prípade, ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca podľa § 182 až 185, alebo ak bola škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu, alebo po požití omamných či psychotropných látok.

Navyše, ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku, ak by jej neuhradenie odporovalo dobrým mravom.

Štátny zamestnanec

Štátny zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť služobnému úradu skutočnú škodu v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predošlého stavu.

Obmedzenie výšky náhrady škody neplatí, ak ide o zodpovednosť štátneho zamestnanca za schodok na zverených hodnotách, ktoré je štátny zamestnanec povinný vyúčtovať a o zodpovednosť štátneho zamestnanca za stratu zverených predmetov, alebo ak štátny zamestnanec spôsobil škodu pod vplyvom alkoholu, alebo po požití omamnej či psychotropnej látky.

Nárok na náhradu škody v stanovenej výške 4-násobku príjmu sa nevzťahuje na vykonávanie funkcií:

  • poslanca Národnej rady SR
  • prezidenta SR
  • člena vlády SR
  • predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR
  • sudcu Ústavného súdu SR
  • sudcu vrátane sudcu vykonávajúceho stáž podľa osobitného predpisu
  • prokurátora
  • verejného ochrancu práv
  • riaditeľa Národného bezpečnostného úradu

Obmedzenie je vo výške 3-násobku funkčného platu sudcu alebo prokurátora, 3-násobku služobného platu príslušníka Policajného zboru, príslušníkov SIS, príslušníkov NBÚ a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže a 3-násobku služobného platu príslušníka Hasičského a záchranného zboru a príslušníka Horskej záchrannej služby.

Odmena dohodnutá za vykonanie práce

Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi, s ktorým uzatvoril dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, za škodu spôsobenú zavineným porušením povinností pri výkone práce alebo priamej súvislosti s ním, rovnako ako zamestnanec v pracovnom pomere. Do tohto členenia podľa § 223 zákonníka práce spadá:

  • dohoda o vykonaní práce
  • dohoda o pracovnej činnosti
  • dohoda o brigádnickej práci študentov

Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti nesmie presiahnuť 1/3 skutočnej škody a nesmie byť vyššia ako 1/3 odmeny dohodnutej za vykonanie tejto práce okrem prípadov podľa § 182 až 185, teda ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca.“

Poistenie zodpovednosti pri výkone povolania

Predísť strate až štyroch výplat sa dá poistením zodpovednosti za škodu spôsobenú zamestnávateľovi. Ročné poistné sa pri tomto poistení odvíja od výšky zárobku zamestnanca. Poistnou sumou zvykne byť presne 4-násobok príjmu poisteného.

A aby ste mali predstavu o cene takéhoto poistenia, tak pre priemerne zarábajúceho slovenského zamestnanca je platba za takéto poistenie len okolo 50 eur za rok.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.

Stavebné sporenie od Wüstenrot teraz s limitovanou akciou

Ak hľadáte sporenie s garantovaným úrokom, ktoré je navyše podporené štátom, tak ste sa pravdepodobne už dopočuli o stavebnom sporení. Stavebné sporenie primárne slúži ako príprava na stavebný úver, no ak o úver nepožiadate, tak nasporené prostriedky zo stavebného sporenia môžete po 6. rokoch využiť na akýkoľvek účel. Nemusí sa jednať o kúpu alebo renováciu nehnuteľnosti, kľudne to môže byť aj dovolenka, kúpa auta a podobne. Niekedy sa využíva stavebné sporenie aj ako sporenie pre deti.

Štátna prémia stavebného sporenia

Ak na účet stavebného sporenia vkladáte finančné prostriedky, tak vám štát k týmto prostriedkom prispeje formou štátnej prémie. Tá je v roku 2017 a aj v roku 2018 nastavená na 5% z vkladov a maximálne do výšky 66,39 eur. Podmienky pre získanie plnej štátnej prémie sa každým rokom menia. To, že štátnu prémiu vždy dostanete, nie je garantované, avšak od roku 1993, od kedy na Slovensku funguje prvé stavebné sporenie, bola vždy štátna prémia stavebného sporenia občanom k dispozícii. Stavebné sporenie má siahodlhú históriu, a preto je aj medzi bežnými občanmi populárne.

Akcia stavebnej sporiteľne Wüstenrot od 1.11.2017 do 31.1.2018

Stavebné sporiteľne zvyknú koncom roka lákať na zakladanie nových účtov stavebných sporení. Práve preto je väčšina sporiteľov zvyknutá prispievať na účet stavebného sporenia pred koncom roka. Za príspevky v roku 2017 totiž štát pripisuje štátnu prémiu až začiatkom roka 2018.

Bez akejkoľvek zaangažovanosti, reklamu finančným inštitúciám naozaj robiť nechceme, nás zaujala ponuka stavebnej sporiteľne Wüstenrot. Tá v období od 1.11.2017 do 31.1.2018 ponúka zriadenie účtu s ojedinele nízkym poplatkom. Poplatok za zriadenie účtu je len 12 eur. V porovnaní so štandardnou tarifou, keď sa tento poplatok ráta ako 0,9% z cieľovej sumy, je to takmer 90% zľava. Takže akcia ako bič.

Podmienky získania výhod:

  • Akcia platí len pre fyzické osoby, ktoré v čase uzavretia akciovej zmluvy o stavebnom sporení nemajú žiadnu aktívnu zmluvu o stavebnom sporení a nesplácajú žiadny úverový produkt vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni,
  • cieľová suma v čase uzatvorenia zmluvy je 12 000 €,
  • súčet vkladov pripísaných na účet k 31.12. daného roka, v ktorom bola zmluva uzatvorená, musí byť min. 300 €,
  • stavebný sporiteľ v rámci kalendárneho roka, v ktorom zmluvu uzatvoril, zmluvu nezruší, nespojí s inou zmluvou, ani nerozdelí.

Ak si napríklad stavebné sporenie založíte ešte v roku 2017, do konca roka je potrebné zaslať na účet stavebného sporenia 300 eur. Akcia má preto relatívne jednoduché a ľahko splniteľné podmienky.

Stavebné sporenie – garantovaný, ale nízky úrok

Stavebné sporenie ponúka síce garantovaný, ale nie veľmi lichotivý úrok 0,5 – 1 % p.a. (sadzby na konci roka 2017). Za predpokladu, že vaše očakávania o zhodnotení tento produkt nespĺňa a ste ochotní podstúpiť kvôli vyššiemu výnosu aj vyššie riziko, určite budete hľadať aj iné alternatívy.

Iné alternatívy sporenia

Stavebné sporenie je síce garantovanou a konzervatívnou formou sporenia, ale na sporenie na dôchodok sa nehodí, pretože tlmí potenciálny výnos, ktorý môžete v dlhodobom časovom horizonte z vášho sporenia získať. Ak chcete sporiť dlhodobo alebo hľadáte napríklad dôchodkové sporenie, vhodnejšou voľbou sú podielové fondy. Dobré fondy dokážu ponúknuť výnos aj viac ako 5% ročne.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.