Denné archívy: 24. mája 2018

Aktuálne zmeny v stavebnom sporení

Avizované zmeny, ktoré by neplnoletých úplne vylúčili z nároku na štátnu prémiu stavebného sporenia, nakoniec vláda zmiernila. Deti sa obmedzenia štátnej prémie zo stavebného sporenia nemusia nateraz obávať, dostanú ju aj v roku 2019.

Po novele by štátna podpora na stavebné sporenie mala byť účelnejšia, efektívnejšia a mala by byť adresovaná tým, ktorí chcú použiť nasporené prostriedky na stavebné účely.

Bez „priateľských sporiteľov“

Dodnes si sporitelia v stavebnom sporení mohli sporiť a poberať štátnu prémiu, a to napriek tomu, že prostriedky zo stavebného sporenia po 6 rokoch využili na úplne iný účel ako stavebné účely, rekonštrukciu, či kúpu nehnuteľnosti – napríklad na dovolenku, nové auto a podobne. Po novom sa štátna prémia inštitútu tzv. priateľských sporiteľov nebude týkať.

Štátna prémia pre deti ostáva

Štátna prémia by sa mala vyplácať osobám starším ako 18 rokov iba v prípade, ak ich priemerný mesačný príjem za kalendárny rok neprekročí 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Limit na štátnu pomoc je podobný ako pre hypotéky pre mladých.

Našťastie vláda svoj zámer vylúčiť deti zo štátnej podpory v tejto novele vynechala. Deťom sa teda štátna prémia stavebného sporenia ponecháva bez zmeny. Deti teda budú mať nárok na štátnu prémiu bez ohľadu na príjem ich rodičov.

Medziúver a stavebný úver

Momentálny stav umožňuje čerpať štátnu prémiu aj počas splácania medziúveru, čo významne znižuje ochotu stavebných sporiteľov počkať si na pridelenie stavebného úveru, ktorý je výhodnejší.

Po novom štátna prémia už nebude prideľovaná na medziúvery. Ak sporiteľ v stavebnom sporení požiada o medziúver, bude musieť jemu pridelenú štátnu prémiu vrátiť.

Pri stavebnom úvere sa zmeny nedejú. O stavebný úver je možné požiadať len vtedy, ak sporiteľ nasporí polovicu cieľovej sumy. Podmienky na jeho získanie sú ťažšie ako pri medziúvere a asi aj preto je jeho podpora štátnou prémiou oprávnene ponechaná.

Zmení sa % štátnej prémie

Doteraz sa výška štátnej prémie musela hýbať v mantineloch od 5 do 15% z ročného vkladu. Po novom rezort financií navrhuje znížiť spodnú hranicu percentuálnej výšky štátnej prémie z 5 % na 2,5 % z ročného vkladu.

V praxi to môže znamenať to, že na dosiahnutie plnej štátnej prémie bude potrebné ročne vložiť dvojnásobný vklad v porovnaní so súčasnou situáciou (1327,80 eur).

Zároveň sa upravuje maximálna suma ročnej štátnej prémie z doterajších 66,39€ na rovných 70,00 €. 

Vložiť na účet stavebného sporenia ročne 2800 eur by pre osobu s hrubým mesačným príjmom do 1300 eur tak bolo určite náročnou výzvou. Mesačný vklad pre pridelenie plnej štátnej prémie by musel byť až 233,3 eur.

V stavebnom sporení nesporte dlhodobo – na dôchodok

Ak sa chystáte nahromadiť deťom k ich osemnástinám peknú kôpku peňazí, tak sa stavebnému sporeniu oblúkom vyhnite. Nie je to produkt, ktorého parametre majú predpoklad zúročiť vklady nad mieru inflácie.

Ak chcete sporiť dlhodobo, hľadáte napríklad dôchodkové sporenie alebo sporenie na dve dekády pre dieťa, vhodnejšou voľbou sú podielové fondy. Dobré fondy dokážu ponúknuť výnos aj viac ako 5% ročne.

Či už chcete sporiť deťom, sebe na dôchodok alebo si len jednoducho tvoriť rezervy na horšie časy, stále ostáva relatívne veľa možností, ako tak robiť efektívnejšie než v stavebnom sporení. Otázka je, aký je váš prehľad v spleti finančných produktov, aké sú vaše skúsenosti a preferencie. S výberom finančného produktu vám poradí odborník – finančný poradca.

 

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.