Mesačné archívy: august 2014

Manažované sporenia a fondy životného cyklu

Predstavte si, že do dôchodku by ste sa chystali v roku 2008 alebo 2009, v čase vrcholiacej finančnej krízy, a všetky svoje dôchodkové úspory by ste mali v akciách. Desivá predstava, nie?

Akcie ponúkajú spomedzi finančných nástrojov dostupných bežnému klientovi najvyšší potenciál výnosu, ale aj možné výkyvy ich hodnoty sú najvyššie. Pokles trhu na začiatku investovania až tak nevadí, ak sa zachováte uvážlivo, môžete dokonca nakúpiť lacnejšie za vyššie sumy, ale ak príde k prepadu trhu na konci Vášho investičného horizontu, napríklad pred odchodom do dôchodku, môže to byť vážny problém. Čakať s odchodom do dôchodku možno až niekoľko dlhých rokov, kým sa trh zotaví, je pre väčšinu z nás neprípustné.

Rozumnou možnosťou ako sa takejto hrozbe vyvarovať, je využiť služby manažovaných sporení. Manažované sporenie rozdeľuje dobu investovania na dve fázy. Akumulačnú fázu, kedy sa investuje do akcií s cieľom dosiahnuť čo najvyšší výnos, a stabilizačnú fázu zameranú na ochranu nazhromaždeného kapitálu.

Počas stabilizačnej fázy sa postupne, mesiac čo mesiac, presúva časť peňazí z akciových podielových fondov do menej rizikových, dlhopisových a peňažných fondov. Nové investície sa už taktiež sústreďujú do menej rizikových inštrumentov. Výsledkom stabilizačnej fázy je, že Vaše peniaze sú v určenej dobe plne presunuté do bezpečných aktív tak, aby Vaše úspory neohrozila žiadna nečakaná kríza.

Dobré manažované sporenia sú natoľko flexibilné, že dĺžku a charakter stabilizačnej fázy si dokážete ľubovoľne upravovať. Ak ste sa rozhodli prehodnotiť svoje plány, stabilizačnú fázu môžete prerušiť alebo odložiť na neskôr. V každom prípade treba dbať, aby stabilizačná fáza nebola príliš dlhá ani príliš krátka. Veľmi rýchly presun alebo nebodaj jednorazové presunutie všetkých peňazí z akcií do konzervatívnych investícií nesie v sebe riziko, že presun vykonáte v tú najmenej vhodnú dobu.

Obdobne ako manažované sporenia sa správajú fondy životného cyklu. Fond životného cyklu má už sám v sebe zabudovaný mechanizmus, ktorý mení jeho zloženie v závislosti od času, ktorý ostáva k rozhodujúcemu dátumu. Okrem menšej flexibilnosti ponúkajú fondy životného cyklu rovnaké výhody ako manažované sporenia.

V každom prípade o najvhodnejších inštrumentoch pre splnenie vašich cieľov by ste sa mali poradiť so svojím finančným poradcom.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.