Hypotekárny úver pre mladých sa od roku 2018 zmení!

V súčasnosti funguje prideľovanie štátnej prémie pre mladých spôsobom takým, že sa z úrokovej sadzby úveru odrátajú 3 percentá. Keďže sú úrokové sadzby na minimách, tak v praxi to znamená len to, že si banky pri úveroch pre mladých umelo navýšili úrokovú sadzbu nad 3% tak, aby následne vedeli na prvých 5 rokov mladému žiadateľovi o úver túto sadzbu znížiť.

Rozdiel v sadzbách v praxi

Preto mladí žiadatelia o úver dostali úver s úrokovou sadzbou 3+%, zatiaľ čo žiadatelia, ktorí nežiadali úver pre mladých, dostali na podobný úver trhovú úrokovú sadzbu 1,2+% (aktuálne sadzby úverov k júnu 2017).

Daňový bonus

Po novom sa na stole z dielne ministerstva financií objavil legislatívny návrh, ktorý mladých žiadateľov o úver nebude zvýhodňovať odpočtom úrokovej sadzby, ale podporí ich cez daňový bonus. Daňový bonus bude vo výške až 50% zaplateného úroku. Tento daňový bonus si budú môcť uplatniť pri daňovom priznaní. Ak by dlžník platil nižšiu daň ako jeho bonus, tak mu bude vrátený preplatok na dani. Horný limit pre daňový bonus je 400 eur. Zákon by mal vstúpiť do platnosti od januára roku 2018.

To, ako novela zákona ovplyvní peňaženky, sme sa pokúsili vypočítať v modelovej situácii:

Úver pre mladých po starom

Úver pre mladých po novom

Úver: 50 000 €

Úver: 50 000 €

Splatnosť: 30 rokov

Splatnosť: 30 rokov

Úrok: 0,05 % p.a.  (po odrátaní 3%)

Úrok: 1,49 % p.a.

Splátka: 140 €

Splátka: 172 €

Zaplatené splátky: 8 396 €

Zaplatené splátky: 10 340 €

Úroky za 5 rokov: cca 115 €

Úroky za 5 rokov: cca 3 474 €

Zostatok istiny: 41 718 €

Zostatok istiny: 43 138 €

Daňová úľava: 0 €

Daňová úľava: 1 738 €

Aké sú úskalia novej pomoci pre mladých?

Vo výpočte predpokladáme, že sa pri úveroch pre mladých banky vrátia k trhovým úrokovým sadzbám a teda 3%-ntný vankúš, z ktorého momentálne odrátavajú sadzbu, už nebude aktuálny.

  • istina úveru klesá pomalšie – úver sa spláca pomalšie a klient tak banke preplatí viac
  • splátka úveru je prvých 5 rokov v modelovom príklade zhruba o 32 eur vyššia

Aké sú možné výhody daňovej úľavy?

  • Trh úverov sa pravdepodobne zjednotí a už nebudú existovať banky, ktoré si dnešnú podporu pre mladých vysvetľujú dvojako
  • Limit podpory už možno nebude ohraničený príjmom dlžníkov a ani výškou úveru 50 000 eur, ale bude limitovaný daňovým bonusom do výšky 400 eur ročne
  • Daňový bonus sa podľa dostupných informácií má týkať aj úverov na bývanie, ktoré ale nie sú založené nehnuteľnosťou – zvýhodnené budú tak akékoľvek úvery určené na bývanie

 

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.