Trestať klientov za využívanie bežného účtu? To hádam nie!

Rekordne nízke úrokové sadzby okresávajú zisky bank z úverov, ktoré požičiavajú. Banky sú teda nútené hľadať iný zdroj príjmov. Najnovšie sa v obchodných podmienkach direct banky FIO objavila zmena, ktorá je na slovenskom finančnom trhu veľmi nevídaná.

Banka FIO informovala svojich klientov prostredníctvom internet bankingu, že po najnovšej zmene obchodných podmienok, ktorá sa má udiať od 25. septembra 2017 bude možné klientom účtovať aj záporné úroky.

Záporné úročenie bežných účtov rozvracia celé bankovníctvo naruby. Doteraz sa využívanie produktov banky spoplatňovalo transparentne prostredníctvom poplatkov za vedenie účtu. Záporný úrok účtovaný z objemu prostriedkov, ktorý klient drží v banke, je jednoducho niečo, čo na Slovensku nie je vídaným javom. V praxi si klienti možno zaplatia aj za to, že majú v banke svoje peniaze.

Klienti online bank sú obzvlášť citlivý na zmenu sadzobníkov, či nákladovosť účtu. Online banku využívajú predovšetkým klienti, ktorí hľadajú lacný spôsob vedenia bežného účtu bez akýchkoľvek poplatkov. Trestať klientov za to, že držia v banke peniaze je nie len nelogické ale je to jednoducho cesta späť. Ak banky chcú obyvateľstvo naučiť využívať služby bánk a nedostávať napríklad výplaty cash formou a aby využívali bezhotovostné či online, mali by sa zamyslieť, kam takéto opatrenia vedú.

Je pravdou, že záporné úrokové sadzby nebudú v praxi zavedené. Aspoň nie nateraz. Otázka je, či nízke úrokové sadzby naozaj neprinútia banky do budúcna hľadať zdroj svojich ziskov aj takýmto spôsobom.

Komerčné banky takýmto spôsobom reagujú na opatrenia ECB, ktorá od nich vyžaduje úrok za vedenie bankového účtu. Ten je zhruba na úrovni 0,4%. Jedno je, čo vyžaduje Európska centrálna banka od komerčných bánk a druhé je to, čo komerčné banky vyžadujú od svojich klientov. Platiť takouto formou za využívanie bežného účtu je nonsens a my dúfame, že k takému niečomu v budúcnosti vôbec nedôjde.

Koniec koncov konkurencia bánk je vysoká a klient nie je vazalom, vie samovoľne banku meniť podľa potreby. A ak aj nemá dostatok času na porovnávanie ponúk, môže sa obrátiť na svojho finančného poradcu.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.