Skúsenosti s investovaním v Pioneer – Rytmus

V minulom článku sme sa venovali pravidelnému investovaniu v podielových fondoch od Pioneer Investments. Niektoré fondy Pioneer majú takmer storočnú históriu a správcovská spoločnosť Pioneer Investments je jednou z najznámejších správcovských spoločností na svete. Nedávna akvizícia skupiny Pioneer spoločnosťou Amundi z leta roku 2017 predpokladá ešte významnejšie postavenie finančnej skupiny. Amundi – Pioneer Asset Management je aktuálne najväčším správcom aktív klientov v Európe a nič neznázorní investovanie s touto spoločnosťou lepšie, ako reálne príklady investícií skutočných klientov.

Investovanie v programe Pioneer Rytmus – príklad z praxe

Program pravidelného investovania Rytmus je jednou z možností, ako si môžete pravidelne sporiť už od 30 eur mesačne. Pán, na ktorého investičný účet máte možnosť nahliadnuť, tak investuje 100 eur mesačne už od zimy roku 2012. Aktuálne má jeho investícia 5. výročie a celkovo doň klient zaslal 62 mesačných vkladov v hodnote 100 eur. Objem jeho zaslaných vkladov je 6200 eur, čo znázorňuje aj nasledujúci report z aplikácie Nemo od Pioneer.

Pioneer_amundi
Objem zaslaných vkladov do programu pravidelného investovania Rytmus od Pioneer Investments

Ako môžete z reportu vyčítať, aktuálna trhová hodnota majetku zainvestovaného vo fonde je 7 881 eur a investícia je teda po piatich rokoch v zisku. Celkový zisk činí 1681 eur. Tento majetok je alokovaný v štyroch podielových fondoch od Pioneer a to konkrétne v programe P3 – dynamický profil. Obrázok nižšie znázorňuje rozloženie majetku v jednotlivých fondoch ako aj vývoj stavu investície.

Pioneer-amundi-rytmus
Rozloženie majetku v portfóliu Rytmus P3 a vývoj investície

Alokácia majetku

Počas piatich rokov sa investícia preskupovala a prostriedky v investícii menili fondy. Z reportu nie je celkom jasné, ako sa portfólio preskupovalo, avšak celkový objem automaticky preskupeného majetku je vo výške 1172,53 eur. O tom, že portfólia fondov Pioneer sa automaticky menia, o čom rozhoduje správca fondov, sme ozrejmovali v predošlom článku: Investovanie s Pioneer Investments – Rytmus

Pioneer-amundi-rytmus
Portfólio investície Rytmus P3 – alokácia majetku vo fondoch

Výkonnosť Rytmus P3

No a jednoznačne najpodstatnejší údaj, ktorý klient chce počuť je práve o percentuálnom zhodnotení jeho investície. Pri dnešnej miere nízkych trhových úrokových mier na vkladových produktoch práve kolektívne investovanie v podielových fondoch naberá na atraktivite. Kapitálové trhy zhodnocujú majetok efektívnejšie ako termínované vklady v bankách a to obzvlášť z dlhodobého hľadiska. Report o výkonnosti pravidelného programu Rytmus naše tvrdenie len podčiarkuje.

Pioneer-amundi-rytmus
Report výkonnosť portfólia Pioneer Rytmus P3 – dynamické portfólio

Pri terminovaných vkladoch môžete na dvojciferné ročné zhodnotenie zabudnúť. No investičný program Rytmus takéto zhodnotenie majetku dosiahol, a to dokonca v dvoch rokoch bezprostredne po sebe. Ani ostatné roky neboli zlé a celková priemerná ročná výkonnosť má tak slušných 8,86% p.a. Investovanie na kapitálových trhoch má svoje opodstatnenie a ak sa vám pri slove „riziko“ neroztrasú kolená, je na mieste investovanie v podielových fondoch vyskúšať.

Pionner Rytmus nie je jediným programom pravidelného investovania a pre objektívnosť informácii je potrebné zdôrazniť, že historická výkonnosť investície nezaručuje aj jej budúcu výkonnosť. Pri investovaní vždy svoj výber a rozhodnutia konzultujte s ľuďmi zdatnými v odbore. Každý dobrý finančný poradca vám určite pomôže s investíciou v podielových fondoch.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.