Kam investovať? Hedge fond dostupný aj pre malých investorov.

Ak máte v ľavom vrecku zvyšných pár stovák tisíc eur, tak si ich môžete dovoliť zainvestovať aj napríklad v hedge fondoch. Ak toľko prostriedkov nemáte, tak nemusíte hneď hádzať flintu do žita. Trh na vás nezanevrel a možnosti alternatívneho investovania sú k dispozícii aj pre vás.

Klasický podielový fond vs. hedge fond

Najprv si priblížime, aký je rozdiel medzi hedgovým fondom a podielovým fondom. Už ste pravdepodobne postrehli, že veľkosť majetku potenciálnych investorov je jeden z hlavných rozdielov, no tých rozdielov je viac:

Podielový fond Hedge fond
Likvidita: denne mesačne / štvrťročne
Minimálna investícia: desiatky eur desiatky tisíc eur
Obmedzenia portfólia: definované manažérmi v súlade s UCITS definované manažérmi

Hedge fondy sa vyznačujú bariérou vstupu a sú určené hlavne pre majetných alebo inštitucionálnych investorov.

Najdôležitejším rozdielom však je spôsob investovania. Pri investovaní v klasickom fonde je výber investičných nástrojov obmedzený smernicou UCITS. Pri tradičných hedge fondoch za rozloženie portfólia investorov a ich majetok plne zodpovedá manažment hedge fondov a nemá limity.

Preto je teoretická rizikovosť hedge fondov vyššia ako rizikovosť klasických podielových fondov. Prečo teoretická? Pretože manažment hedge fondu vyberá portfólio bez akéhokoľvek obmedzenia a pri správe majetku sa reálne spoliehate na znalosti a schopnosti manažéra spolu s tímom odborníkov.

Hedge fondy odolávajú kríze

Porovnanie historickej výkonnosti hedge fondov vo vybraných krízových rokoch znázorňuje nasledujúci obrázok:

Bez názvu0

Modrý stlpec znázorňuje index hedgových fondov, zelený stĺpec predstavuje index MSCI, ktorým sa meria výkonnosť globálnych trhov. Zaujímavosťou je, že v rokoch 2000 a 2001 si hedge fondy držali pozitívne zhodnotenie napriek prepadu trhov a v roku 2008, keď sa svetom preháňala globálna kríza, sa to hedge stratégie dotklo iba z polovice. No vyskytli sa aj prípady, ktoré sa spod priemeru vymykajú, keď kríza položila tieto fondy na kolená. Asi najznámejším prípadom je spoločnosť Long Term Capital Management, ktorá sa do problémov hraničiacich s insolventnosťou dostala v roku 1998.

Jednoducho aktívny prístup portfólio manažérov v hedge fondoch riziko prepadu investície počas krízy znižuje. A z dlhodobého hľadiska má investícia predpoklad dosiahnuť zhodnotenie nad globálny index.

Mieru prepadov a reakcie hedge fondov si môžete všimnúť v svetlosivom stĺpci, ktorý označuje krízové obdobia. V roku 2002 bol prepad trhu -21,42%, no hedge fondy tento prepad postretol iba z 1/10. Tiež sa manažéri fondov zachovali veľmi pohotovo v prípade globálnej finančnej krízy v roku 2008/09 a i keď sa recesia prejavila aj v portfóliách hedge fondov, ich prepad bol ani nie ½ reálneho poklesu trhu.

Bez názvu

Franklin K2 Alternative Strategies Fund

Predstaviteľov alternatívnej investície dostupnej pre retailových klientov môže byť viacero, dnes sa však budeme venovať konkrétnemu fondu od správcovskej spoločnosti Franklin Templeton, a to: Franklin K2 Alternative Strategies Fund

Základné údaje fondu

Kategória fondu:  Alternativ / multistrategy
Založenie fondu:  15. sep 2014
Benchmark:

 BofA Merrill Lynch US 3-Month Treasury Bill Index HFRX Global

 Hedge Fund Index

Nákladovosť fondu (TER):  2.74%
Veľkosť fondu:  1 110 104 194 USD
ISIN kód:  LU1093756168

Výkonnosť fondu

Výkonnosť tohto fondu prekonáva benchmark, no na zhodnotenie úspešnosti stratégie tohto fondu je ešte priskoro. Fond ešte nemá za sebou siahodlhú históriu a šikovnosť portfólio manažérov preverí až čas.

Bez názvu123

Investovať je možné do fondu denominovaného v USD, ale aj do fondov, ktoré su denominované v EUR alebo v CZK, ktorých výkonnosť je blízka výkonnosti fondu v eurách. Investíciu je možné uskutočniť napríklad prostredníctvom platformy od European Investment Centre o.c.p, kde je možné investovať už aj s malými sumami rádovo v desiatkách eur.

Princíp K2 Alternative Strategies Fund

Fond of Franklin Templetonu nie je rýdzo hedgový fond, avšak správcovská spoločnosť využíva znalosti externých portfólio manažérov, ktorých si na základe ich dosiahnutých výsledkov selektuje. V konečnom dôsledku fond K2 Alternative Strategies riadia portfólio manažéri pôsobiaci a zodpovedajúci za správu majetku v hedge fondoch ako PSAM, Halcyon, Chatham, Lazard, Loomis, Basso, Graham, EMSO, Chilton, Impala, Wellington, Jennison, Portland Hill… v ktorých nie je možné investovať, nie to s desiatkami eur, ale ani desiatkami tisíc eur. 🙂

Aké výhody alternatívne investovanie prináša?

Alternatívne investície nie sú bežne dostupné pre bežných klientov, ale trh ponúka prostredníctvom fondu K2 Alternative Strategies aj malým investorom využívať znalosti najzdatnejších portfólio manažérov z celého sveta.

Hedge fondy majú predpoklad odolávať krízam a prepadom v čase hospodárskej recesie, a preto sa hodia do turbulentných období. Nevýhodou v porovnaní s „klasickými“ aktívne spravovanými akciovými alebo dlhopisovými fondmi je o niečo vyšší poplatok za správu.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.