Investovanie v podielových fondoch pre začiatočníkov

Investovanie ako také môže priniesť potešujúce zisky. Aj preto sa poslednú dobu investovanie dostáva do popredia a získava si srdcia čoraz väčšieho počtu najmä nových začínajúcich investorov.

Existuje viacero poloprávd a predsudkov, ktoré si začínajúci investori nahovárajú. Tieto vznikajú najmä z nedostatočných informácií a nepochopenia tomu, čo investovanie v podielových fondoch skutočne predstavuje.

Investovanie do podielových fondov nie je špekulácia. Nemusíte sedieť za troma obrazovkami behajúcich grafov a ani sledovať aktuálne dianie na finančných trhoch. Investovanie do podielových fondov realizuje za vás váš správca investície – správcovská spoločnosť.

Podielové fondy vhodné najmä na dlhodobé investovanie

Investovanie do podielových fondov je dlhodobá záležitosť. Vo všeobecnosti sa neodporúča siahať po podielových fondoch vtedy, ak je investičný horizont príliš krátky. Ak chcete svoj majetok zhodnotiť, avšak viete, že ho budete o 2-3 roky nutne potrebovať, tak investovanie v podielových fondoch pravdepodobne nie je pre vás.

Podielové fondy sa predovšetkým používajú v dôchodkových produktoch. Princíp kolektívneho investovania v podielových fondoch nájdeme napríklad aj v druhom a treťom dôchodkovom pilieri.

Investovať do podielových fondov je možné prostredníctvom vopred rozvrhnutých sporiacich schém, ale aj cez individuálne nastavené investičné portfólio. Schopný finančný poradca vie identifikovať vaše požiadavky a rozvrhnúť vám portfólio tak, aby spĺňalo vaše požiadavky a zbytočne neprekračovalo vašu ochotu podstupovať riziko.

4 základné pravidlá investovania v podielových fondoch

Okrem iného má byť finančný poradca osobou, ktorá vás bude vzdelávať a vysvetlí vám všetky základné pravidlá spojené s investovaním:

  1. Investujte časť svojich úspor, nie všetky úspory – univerzálne použiteľná kalkulačka na to, koľko úspor by malo tvoriť investovanie do podielových fondov, neexistuje. Odborníci sa však zhodnú, že v dlhodobom horizonte (napríklad na dôchodok) je ideálne sporiť pravidelnými mesačnými vkladmi, ktorých výška je 5-10% vášho čistého mesačného príjmu.
  2. Investíciu rozložte do viacerých druhov podielových fondov – odborne sa táto činnosť nazýva diverzifikácia. Vašu investíciu vložte do viacerých fondov, ktoré nie sú z jednej časti sveta (napríklad len Európa), tiež vyberajte fondy nakupujúce rôzne typy aktív (akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti) a dôležité je, aby tieto fondy nepôsobili iba v jednej oblasti (napr. len technologické fondy, healthcare fondy a pod.)

typy podielových fondov - výnosový potenciál vs. riziko

Hlavné typy podielových fondov – výnosový potenciál fondu priamoúmerne rastie s podstúpeným rizikom

  1. Investujte radšej pravidelne a systematicky – toto odporúčanie sa týka najmä začínajúcich investorov. Pravidelnosť zasielania vkladov do investície znižuje riziko z nedosahovania výnosov pri negatívnych vývojoch trhu.
  2. Buďte vytrvalý, investíciu neukončujte skôr, ako dosiahnete stanovený cieľ. Nepodliehajte panike ani chaosu. Ak vám napríklad poradca odporučí fondy, ktoré sú vhodné na investovanie v horizonte 15 rokov, tak očakáva, že tento investičný horizont dodržíte. Je pravda, že v prípade investovania do podielových fondov sa môžu objaviť aj výkyvy na trhu, najmä v prípade globálnych kríz, čo dokáže zamávať výkonnosťou vašej investície. Všetky tieto javy sú ale dočasné a najmä v dlhodobom investovaní sa im nie je možné vyhnúť. Predčasným výberom prostriedkov z vašej investície, ale najmä v čase, keď je kapitálový trh v šoku a vaša investícia v záporných hodnotách, sa sami podpíšete pod svoju vlastnú stratu.

Investovanie do podielových fondov samozrejme nie je iba o týchto štyroch pravidlách. Na správne nastavenie vašej investície a zodpovedanie všetkých otáznikov je tu váš finančný poradca. Ten by mal všetky nejasnosti zodpovedať ešte skôr, ako sa pustíte do samotného investovania.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.