pioneer

Investovanie s Pioneer Investments – Rytmus

Pioneer Investments sa špecializuje na kolektívne investovanie v podielových fondoch. Pioneer Investments je správcovská spoločnosť, ktorej najstarší podielový fond vznikol ešte v roku 1928 a funguje dodnes. Pioneer má bohaté, takmer storočné, skúsenosti so správou majetku investorov. Najstarší podielový fond od Pioneer Investments je 3. najstarším podielovým fondom na svete.

Akvizícia Pioneeru a Amundi

K najväčším správcom majetku investorov na svete dopomohla aj akvizícia Pioneeru Investments skupinou Amundi v júli roku 2017. Amundi sa tak zaradilo medzi najväčších správcov majetku v Európe a popredných správcov na svete so správou aktív v celkovej hodnote vyše 1,3 bilióna eur. Táto finančná spoločnosť pôsobí celosvetovo v 37 krajinách a do fondov Pioneer je možné investovať aj na Slovensku.

Pioneer Asset Management na Slovensku poskytuje investovanie do širokého spektra podielových fondov rôznych tried. Dnes sa pozrieme na zúbok programu pravidelného investovania Rytmus od Pioneer, ktoré môže byť vhodnou alternatívou k slovenskému tretiemu dôchodkovému pilieru alebo iným formám dôchodkového sporenia, či dlhodobého pravidelného investovania.

Program pravidelného investovania Rytmus

Pioneer Rytmus je programom pravidelného investovania, do ktorého je možné investovať od 30 eur mesačne na dobu od 1-40 rokov. Vo všeobecnosti sa neodporúča siahnuť po podielových fondoch ak je dĺžka investície kratšia ako 5 rokov. Krátka doba investovania zvyšuje riziko z dosiahnutia negatívneho výnosu, naopak dlhšia doba investície je istejším predpokladom pre dosiahnutie zisku.

Program pravidelného investovania Rytmus má preddefinovaných 6 investičných stratégií, ktoré sa skladajú z akciových, dlhopisových a komoditných fondov v rôznom pomere v závislosti od portfólia.

pioneer-rytmus-investicne-portfolia
Pioneer Rytmus investičné portfólia P1 – P6

Konzervatívne portfólia P1, P4 sú vhodnejšie pre opatrných investorov, ktorí nechcú podliehať veľkým rizikám a tiež investíciu nebudú držať dlho. Zastúpenie volatilnejších, akciových fondov je v portfóliu minimálne. Dynamické portfólia P3 a P6 sú naopak vhodné pre investorov hľadajúcich zaujímavý výnos v dlhodobom investičnom horizonte, napríklad ako zábezpeku na starobný dôchodok. No a porftólia Rytmus P2 a P5 sú akousi strednou cestou medzi konzervatívnou a dynamickou investíciou.

Podielové fondy Pioneer Rytmus

Všetkých 6 preddefinovaných investičných stratégií tvorí dokopy 16 fondov. Portfólia Rytmus sa líšia iba zastúpením jednotlivých fondov. No a fondy sa môžu v priebehu investície obmieňať avšak o ich obmene rozhoduje správca.

fondy-pioneer-rytmus
Zloženie portfólií Pioneer Rytmus

Aké zhodnotenie ponúkajú fondy Pioneer?

Dobrá historická výkonnosť podielových fondov nie je zárukou aj budúceho úspechu, avšak z historickej výkonnosti je možné vyčítať, ako manažéri fondu reagovali počas krízových období.

Ak by ste do fondov Pioneer Investments investovali čiastku 100 eur mesačne od októbra 2006 až dodnes, tak by vaše zhodnotenie investície vyzeralo tak, ako to znázorňuje obrázok nižšie.

zhodnotenie-pioneer-rytmus
Historické zhodnotenie pravidelného vkladu 100 eur mesačne v programe Rytmus

Pri pravidelnom mesačnom investovaní nie je kríza prekážkou v dosahovaní výnosov v budúcnosti. Napriek globálnej ekonomickej kríze z roku 2008 a silnej ekonomickej recesii je výnos všetkých portfólií Rytmus pozitívny. Preto, ak aj počas investície natrafíte na negatívnu fázu ekonomického cyklu, tak nepodliehajte panike a v pravidelnom investovaní zotrvajte. Už pri 10 ročnom investičnom horizonte je vysoká pravdepodobnosť, že výnos z vašej investície bude pozitívny.

Ako funguje investovanie v Pioneeri Rytmus?

Každú investíciu konzultujte s finančným poradcom, ktorý by mal vedieť určiť, v akej fáze ekonomického cyklu sa nachádza trh a z toho odvodiť vhodné portfólio fondov. Finančný poradca by vám mal byť schopný ozrejmiť aj základné princípy investovania, či spôsob akým sa vaše prostriedky premenia na podielové listy, ktoré poplatky investícia vyžaduje alebo čo robiť pri pravidelnom investovaní v prípade krízy.

Vo všeobecnosti sa dá investovanie do fondov Rytmus zhrnúť týmito základnými charakteristickými bodmi:

  • Investovanie možné už od 30 eur mesačne
  • Vedenie investičného účtu bez poplatkov
  • Možnosť kedykoľvek v priebehu investovania investíciu pozastaviť
  • Možnosť kedykoľvek prostriedky z investičného účtu odkúpiť
  • Nie je ohraničený horný limit vkladov
  • Frekvencia vkladov nemusí byť mesačná (ale odporúča sa investovať s pravidelnou frekvenciou)
  • Možnosť získať obchodnícke zľavy zo vstupného poplatku – výška vstupného poplatku je odvodená od cieľovej čiastky investície a spôsobu, akým vstupný poplatok splácate:
    • Jednorázovo vyplatený vstupný poplatok
    • 50/50 – vstupný poplatok tvorí 50% došlého mesačného vkladu, až kým sa úplne nesplatí
    • Priebežne platený vstupný poplatok počas celej doby investovania
  • Pionner má predsa nevýhodu, a to nemožnosť v rámci zostavovania portfólia kombinácie viacerých iných fondov. Fondy musia byť vždy z vopred určenej ponuky, ktorú určí správca a fondy tvoria výlučne len fondy od Pioneer-u.

Ako ste už stihli z charakteristických bodov vyčítať, tak investovanie v Pioneer je plne dobrovoľné a vedenie investičného účtu nemá poplatky. To znamená, že v prípade nutnej záležitosti môžete vklad alebo viaceré vklady vynechať a to bez nutnosti ohlasovať dôvod a príčinu. Akékoľvek investovanie v otvorených podielových fondoch sa vyznačuje dobrou dostupnosťou vkladov a teda k svojmu majetku máte vždy prístup do niekoľkých dní prípadne týždňov.

Nevýhoda Investičnej schémy Pioneer

Zatiaľ čo pri iných investičných schémach je možné kombinovať fondy viacerých svetových správcov a klientovi tak vytvoriť portfólio podľa jeho očakávaní, v Pioneeri je ponuka fondov limitovaná jednou správcovskou spoločnosťou a zastúpenie portfólia je vopred šablónovito dané. A teda fondy v Rytmuse nie je možné ľubovoľne meniť, je možné meniť iba celkové portfólio P1 až P6.

No a na záver ešte môžeme dodať, že sa pravdepodobne portfólia fondov v Rytmuse budú meniť a niektoré fondy od Pioneer nakoniec nahradia fondy od Amundi. Tiež nie je vylúčené zlučovanie fondov rovnakých tried, či ich premenovanie. Amundi v porovnaní s Pioneerom je objemom spravovaného majetku jednoducho väčším bratom. 🙂

Ak vás investovanie v podielových fondoch zaujalo, tak si pozrite reálne skúsenosti s investovaním v Pioneer.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.