Hypotéky pre mladých od roku 2018 – čo sa zmení?

Možno ste už postrehli, že vláda chystá opatrenia a novely zákonov, ktoré sa dotknú žiadateľov o hypotekárne úvery so štátnym príspevkom pre mladých.

Aktuálne sú novely zákona o bankách a o dani z príjmov v parlamente na prerokovaní, takže informácie v tomto článku ešte nemôžeme považovať za definitívne, až kým tieto zákony nebudú zverejnené v Zbierke zákonov.

Čo je cieľom novely?

Cieľom zmeny nastavenia je zjednodušenie administrácie poskytovania štátnej podpory k hypotekárnym úverom pre mladých. Navrhuje sa, aby podpora bola formou odpočítateľnej položky z dane pre mladých poberateľov hypotekárneho úveru (princíp ako pri daňovom bonuse).

Tým sa zjednoduší administratíva bankárom a ministerstvám, ale nové starosti s daňovými
priznaniami pribudnú na účet klientom. Ak sa pripravovaná novela objaví v zákone, tak zaniknú rozdiely, ktoré existovali vo výpočtoch bánk pri úročení hypotéky so štátnou prémiou pre mladých a klienti si daňový bonus na zaplatené úroky budú môcť uplatniť aj pri úveroch bánk, ktoré hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých doteraz neponúkali, čo je nesporným pozitívom tohto zákona.

Kedy má novela zákona nadobudnúť platnosť?

Navrhovaná zmena má prísť do platnosti v roku 2018. Nový systém podpory vo forme daňového bonusu na zaplatené úroky sa bude vzťahovať len na nové zmluvy uzatvorené po účinnosti novelizovaného zákona. To znamená, že ak príde do platnosti novela zákona, tak budú existovať súbežne 2 systémy podpory hypoték pre mladých:

  • Bude dobiehať súčasný systém štátneho príspevku pre mladých pre hypotéky zazmluvnené pred novelou zákona (zvýhodnená úroková sadzba)
  • Na zmluvy hypoték uzatvorených už v roku 2018 sa bude vzťahovať nová forma štátnej podpory (daňový bonus na zaplatené úroky).

Ak chcete využiť ešte staré, lepšie podmienky, tak zbystrite!

Čo je nesmierne dôležité, nový systém štátnej podpory pre mladých bude pre klientov menej výhodný. Prepočítavame to v článku: Hypotekárny úver pre mladých sa od roku 2018 zmení!

A ak chcete využiť ešte staré podmienky podpory, tak nestačí, že o úver požiadate ešte v starom roku, musíte mať do 31. decembra 2017 uzatvorenú aj úverovú zmluvu. Pretože novela zákona hovorí o úverových zmluvách uzatvorených pred 1. januárom 2018.

Nová podoba daňového bonusu zjednodušene:

Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky v príslušnom zdaňovacom období vypočítaný z výšky poskytnutého úveru na bývanie najviac zo sumy 50 000 eur na jednu tuzemskú  nehnuteľnosť určenú na bývanie, ktorou je byt alebo rodinný dom, vzniká daňovníkovi, ak má:

  • najmenej 18 rokov a najviac 35 rokov ku dňu podania žiadosti o tento úver
  • priemerný mesačný zárobok za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie najviac vo výške 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zistenej ŠÚSR za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie
  • Daňovým bonusom na zaplatené úroky je suma vo výške 50 % zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období najviac však do výšky 400 eur za rok.
  • Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky vzniká počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich rokoch počnúc mesiacom, v ktorom sa začalo úročenie úveru na bývanie.

Ak v danom roku klient nezarobí dostatočne veľa a jeho daňový bonus zo zaplatených úrokov prevýši jeho daň, tak požiada o vratku dane:

  • Ak suma dane zníženej o daňový bonus je nižšia ako suma uplatňovaného daňového bonusu na zaplatené úroky, daňovník požiada správcu dane o vyplatenie sumy vo výške rozdielu medzi sumou daňového bonusu na zaplatené úroky a sumou dane vypočítanou za príslušné zdaňovacie obdobie. Pri vrátení tejto sumy správca dane postupuje ako pri vrátení daňového preplatku.

Chystaných zmien a zákonov pri hypotékach pre mladých je viac, no ich detailnejšiemu vysvetľovaniu sa budeme venovať obšírnejšie až po implementácii zákona do platnosti. Dúfame, že úver na bývanie bude pre mladých ľudí stále výhodný a že podpora zo strany štátnu neustane.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.