Ako sa pripraviť na dôchodok?

Už sa k vám pravdepodobne dostala informácia, že na Slovensku to s dôchodkami nevyzerá vôbec ružovo. Budúce prognózy napovedajú dôchodkovú krízu. Jednoducho sa rodí málo detí, a naopak populácia starne, čím sa ľudia dožívajú viac. Pri súčasnom dôchodkovom systéme je táto situácia neudržateľná a dôchodkový systém bude musieť prechádzať viacerými zmenami. Ak nechcete doplatiť na negatívne zásahy do dôchodkového systému v budúcnosti, tak je rozumné nespoliehať sa výlučne na štát, ale dôchodok si zabezpečiť vo vlastnej réžii.

Ako veľa treba sporiť?

Ideálne je odkladať si z čistej mzdy 5-10% a tieto prostriedky investovať dlhodobo napríklad v podielových fondoch. Podielové fondy sú určené pre bežných občanov a na sporenie si v dlhodobom investičnom horizonte sa vyslovene hodia.

Podielové fondy nájdeme aj v slovenskom druhom a treťom dôchodkovom pilieri no, len druhý a tretí pilier nestačí, ak chcete na dôchodku žiť dôstojne, vhodnejšie je si dosporiť ešte pomimo. Na trhu sa nachádzajú viaceré možnosti investovania v podielových fondoch okrem slovenských správcovských spoločností je možné investovať aj do zahraničných podielových fondov, ktoré majú s investovaním viac skúseností.

Čas pri investovaní

Pri investovaní zohráva dôležitú úlohu čas. Čím neskôr začnete investovať, tým je výnos vašej investície nižší. Túto situáciu názorne zobrazuje nasledujúca tabuľka:

Vklad 50 eur mesačne a priemerná ročná výnosnosť investície 5% 
doba investovania v rokoch 10 15 20 25 30
celkový stav investičného účtu v eur 7751 13298 20377 29412 40943
výnos v eur 1751 4298 8377 14412 22943
vklad v eur 6000 9000 12000 15000 18000
podiel výnosov na celkovej hodnote investičného účtu 23% 32% 41% 49% 56%

 

podiel výnosov a vkladov pri dlhodobom investovaní

 

Dlhodobé investovanie v podielových fondoch má jednoduché pravidlá. Čím dlhšie investujete, tým väčšiu časť z vášho celkového účtu tvoria výnosy. Preto je nesmierne dôležité, kedy sa na starobu začnete pripravovať. Ak sporiť začnete 30 rokov pred odchodom do dôchodku a priemerná ročná výnosnosť vašej investície bude 5% ročne, tak väčšiu časť vášho investičného účtu budú tvoriť výnosy. Zložené úročenie v kombinácií s dlhým investičným horizontom vám pomôže nasporiť dostatok prostriedkov na starobu.

Pri akomkoľvek investovaní sa vždy radte s odborníkmi. Dôležitý je ako výber vhodných podielových fondov, tak aj nastavenie správnej investičnej stratégie. A otázku starobného dôchodku rozhodne nepodceňujte!

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.