Denné archívy: 6. marca 2018

Pioneer Rytmus vs. Profi Sporenie

Pioneer Rytmus

Pioneer Rytmus je pravdepodobne jeden z najčastejšie predávaných investičných finančných produktov na Slovensku. Pioneer Rytmus je program pravidelného investovania, ktorý pozostáva z viacerých fondov správcovskej spoločnosti Amundi – Pioneer Asset Management.

Jednotlivé fondy od Amundi – Pioneer Asset Management tvoria celkovo 6 možných portfólií s označením P1 až P6. Každé z portfólií tvoria viaceré fondy, ktorých váha sa môže časom meniť a tiež sa môžu v portfóliu obmieňať aj samotné fondy. Portfólia sporenia Rytmus sú však výlučne od správcu Amundi – Pioneer Asset Management a zastúpenie jednotlivých fondoch v portfóliu tiež rozhoduje samotný správca.

Profi Sporenie

S Profi Sporením sa pravdepodobne stretávate prvý krát. Tento investičný produkt nie je bežne dostupný a na jeho vývoji sa podieľal tím odborníkov. Profi Sporenie predstavuje úzky výber vhodných podielových fondov z ponuky od European Investment Centre o.c.p. Tím odborníkov tak zostavil dve investičné stratégie s názvom Profi Sporenie KLASIK a Profi Sporenie DYNAMIK, ktoré tvorí celkovo 6 rôznych podielových fondov od rôznych správcovských spoločností pôsobiacich v zahraničí:

  • Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund
  • Amundi Funds Index Equity Europe
  • Franklin Templeton World Perspectives Fund
  • NN (L) Global Equity
  • Fidelity Global Opportunities Fund
  • Templeton Frontier Markets

Výkonnosť sporiaceho programu Rytmus vs. výkonnosť Profi Sporenia

Pre objektívne porovnanie sme prerátali historickú výkonnosť 8 investičných portfólií. Z toho je 6 portfólií z investičného programu Rytmus a 2 sú nami zostavené portfólia Profi Sporenia. Je dôležité dodať, že portfólia Profi Sporenia sú zamerané predovšetkým na dlhodobý investičný horizont, pretože sú tvorené predovšetkým akciovými podielovými fondami a tiež aj tzv. index equity fondami.

Porovnanie je aktualizované k dátumu 31.1.2018 a výnos jednotlivých portfólií je reflektovaný pre rovnaký investičný horizont.

5 rokov p. a.

Rytmus P4 – Extra konzervatívne

0,48 %

Rytmus P5 – Balancované plus

5,08 %

Rytmus P1 – Konzervatívne

4,05 %

Rytmus P2 – Balancované

7,46 %

Rytmus P3 – Dynamické

9,40 %

Rytmus P6 – Superdynamické

7,45 %

Profi Sporenie KLASIK

11,97 %

Profi Sporenie DYNAMIK

9,77 %

Výsledkom historického porovnania výkonnosti fondov je fakt, že nami navrhnuté investičné schémy v Profi Sporení v 5 ročnom horizonte výkonnosťou predčili všetky portfólia investičného programu Rytmus. Pre objektívnosť porovnania neboli do porovnania zahrnuté vstupné a ani výstupné poplatky fondov, no a tie najdôležitejšie – priebežné poplatky, sú vo výkonnosti už zarátané.

Pri výbere akéhokoľvek finančného nástroja je jeho dosiahnutá historická výkonnosť síce zaujímavým údajom, ale tento údaj patrí medzi menej dôležité údaje a nesmie sa mu prikladať vysoká priorita. Majte tiež na pamäti, že v prípade podielových fondov ich historická výkonnosť nie je zárukou budúceho výnosu z investície. A preto vyberať a predávať portfólio fondov iba na základe historickej výkonnosti je podľa pravidiel finančného sprostredkovania dokonca regulátorom označené za nekalé a neetické.

Podielové fondy ako dôchodkové sporenie

Na Slovensku je viacero možností prípravy na starobný dôchodok. Podielové fondy sú ideálnym riešením, ako sa pripravovať na starobu počas pracovného života. Popri druhom a treťom pilieri sa vždy odporúča sporiť na dôchodok aj vo vlastnej réžii a odkladať si podľa možností aspoň 5-10% z čistého mesačného príjmu. Podielové fondy sú vhodné riešenie na dôchodkové sporenie.

Pre správny výber sporenia vo fondoch je potrebné zohľadniť viacero faktorov ako poplatky, územná a odvetvová štruktúra fondu, rizikový profil fondu alebo investičný horizont. V oblasti investovania vám poradí váš finančný poradca.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.