Denné archívy: 19. januára 2018

Výkonnosť investičných fondov AXA

Pozitívnou správou aspoň podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny je miera nezamestnanosti. Na Slovensku sa nezamestnanosť po prvýkrát dostala pod hranicu 6 % a zaznamenala pokles na hodnotu 5,95 %. Naopak spotrebiteľské ceny na Slovensku sa zodvihli nad priemer eurozóny na 1,9 %. Zmeny v spotrebiteľských cenách majú priamy vplyv na reálny výnos z vašej investície.

Nárast spotrebiteľských cien (inflácia) a výnos z investície

Nárast spotrebiteľských cien priamo súvisí s úspešnosťou vašej investície. Ak je váš dosiahnutý výnos z investície nižší ako miera inflácie, tak nemáte dôvod na radosť, a to napriek zeleným číslam výnosov vášho investičného účtu. Jednoducho si zo svojej investície nemôžete kúpiť taký objem tovarov a služieb, pretože ich cena vzrástla rýchlejším tempom ako vzrástol výnos vašej investície.

Podielové fondy nevyžadujú veľký kapitál

Jedným zo spôsobov ako investovať sú podielové fondy. Podielové fondy ako také sú určené aj pre bežných investorov. Investovať v podielových fondoch sa v súčasnosti dá aj pravidelnými mesačnými vkladmi, ktorých výška je rádovo v desiatkach eur.

Investičné fondy AXA

Správcovská spoločnosť AXA pôsobí na slovenskom trhu prostredníctvom inštitúcie AXA investiční společnost a.s., organizačná zložka Slovensko. Poskytuje investovanie vo viacerých podielových fondoch, ktorých výkonnosť znázorňuje nasledujúci spravodaj aktuálny k dátumu 31.12.2017.

axa_investovanie
Výkonnosť podielových fondov AXA k 31.12.2017

 

Prevažne priaznivá ekonomická situácia prakticky na všetkých frontoch a všetkých trhoch priamo súvisí s výkonnosťou podielových fondov. Obrázok deklaruje, že výkonnosť všetkých fondov AXA za posledné 3 roky vykazuje kladné čísla. Rok 2017 sa tiež priaznivo odrazil na ich zhodnotení.

V dobe ekonomickej konjunktúry je bežné, že podielové fondy vykazujú priaznivú výkonnosť. Ekonomika je cyklická a priaznivé obdobia striedajú „obdobia sucha“. Otázka je, ako sa prípadná recesia v budúcnosti odrazí na zhodnotení podielových fondov. Až vtedy sa preukáže šikovnosť portfólio manažérov a správcu AXA.

Podielové fondy ako dôchodkové sporenie

Na Slovensku je viacero možností prípravy na starobný dôchodok. Najznámejšie sú Starobné dôchodkové sporenie (2. pilier) a taktiež aj Doplnkové dôchodkové sporenie (3. pilier). Obe riešenia fungujú na princípe investovania v podielových fondoch.

Podielové fondy sú teda ideálnym riešením, ako sa pripravovať na starobu počas pracovného života. Popri druhom a treťom pilieri sa vždy odporúča sporiť na dôchodok aj vo vlastnej réžii a odkladať si podľa možností aspoň 5-10% z čistého mesačného príjmu. Podielové fondy sú vhodné riešenie na dôchodkové sporenie.

Výber fondov nie je vhodné realizovať na základe ich historickej výkonnosti. Pre správny výber je potrebné zohľadniť viacero faktorov ako poplatky, územná a odvetvová štruktúra fondu, rizikový profil fondu a klienta alebo investičný horizont… V oblasti investovania vám poradí váš finančný poradca.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.