Denné archívy: 8. decembra 2017

Stavebné sporenie od Wüstenrot teraz s limitovanou akciou

Ak hľadáte sporenie s garantovaným úrokom, ktoré je navyše podporené štátom, tak ste sa pravdepodobne už dopočuli o stavebnom sporení. Stavebné sporenie primárne slúži ako príprava na stavebný úver, no ak o úver nepožiadate, tak nasporené prostriedky zo stavebného sporenia môžete po 6. rokoch využiť na akýkoľvek účel. Nemusí sa jednať o kúpu alebo renováciu nehnuteľnosti, kľudne to môže byť aj dovolenka, kúpa auta a podobne. Niekedy sa využíva stavebné sporenie aj ako sporenie pre deti.

Štátna prémia stavebného sporenia

Ak na účet stavebného sporenia vkladáte finančné prostriedky, tak vám štát k týmto prostriedkom prispeje formou štátnej prémie. Tá je v roku 2017 a aj v roku 2018 nastavená na 5% z vkladov a maximálne do výšky 66,39 eur. Podmienky pre získanie plnej štátnej prémie sa každým rokom menia. To, že štátnu prémiu vždy dostanete, nie je garantované, avšak od roku 1993, od kedy na Slovensku funguje prvé stavebné sporenie, bola vždy štátna prémia stavebného sporenia občanom k dispozícii. Stavebné sporenie má siahodlhú históriu, a preto je aj medzi bežnými občanmi populárne.

Akcia stavebnej sporiteľne Wüstenrot od 1.11.2017 do 31.1.2018

Stavebné sporiteľne zvyknú koncom roka lákať na zakladanie nových účtov stavebných sporení. Práve preto je väčšina sporiteľov zvyknutá prispievať na účet stavebného sporenia pred koncom roka. Za príspevky v roku 2017 totiž štát pripisuje štátnu prémiu až začiatkom roka 2018.

Bez akejkoľvek zaangažovanosti, reklamu finančným inštitúciám naozaj robiť nechceme, nás zaujala ponuka stavebnej sporiteľne Wüstenrot. Tá v období od 1.11.2017 do 31.1.2018 ponúka zriadenie účtu s ojedinele nízkym poplatkom. Poplatok za zriadenie účtu je len 12 eur. V porovnaní so štandardnou tarifou, keď sa tento poplatok ráta ako 0,9% z cieľovej sumy, je to takmer 90% zľava. Takže akcia ako bič.

Podmienky získania výhod:

  • Akcia platí len pre fyzické osoby, ktoré v čase uzavretia akciovej zmluvy o stavebnom sporení nemajú žiadnu aktívnu zmluvu o stavebnom sporení a nesplácajú žiadny úverový produkt vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni,
  • cieľová suma v čase uzatvorenia zmluvy je 12 000 €,
  • súčet vkladov pripísaných na účet k 31.12. daného roka, v ktorom bola zmluva uzatvorená, musí byť min. 300 €,
  • stavebný sporiteľ v rámci kalendárneho roka, v ktorom zmluvu uzatvoril, zmluvu nezruší, nespojí s inou zmluvou, ani nerozdelí.

Ak si napríklad stavebné sporenie založíte ešte v roku 2017, do konca roka je potrebné zaslať na účet stavebného sporenia 300 eur. Akcia má preto relatívne jednoduché a ľahko splniteľné podmienky.

Stavebné sporenie – garantovaný, ale nízky úrok

Stavebné sporenie ponúka síce garantovaný, ale nie veľmi lichotivý úrok 0,5 – 1 % p.a. (sadzby na konci roka 2017). Za predpokladu, že vaše očakávania o zhodnotení tento produkt nespĺňa a ste ochotní podstúpiť kvôli vyššiemu výnosu aj vyššie riziko, určite budete hľadať aj iné alternatívy.

Iné alternatívy sporenia

Stavebné sporenie je síce garantovanou a konzervatívnou formou sporenia, ale na sporenie na dôchodok sa nehodí, pretože tlmí potenciálny výnos, ktorý môžete v dlhodobom časovom horizonte z vášho sporenia získať. Ak chcete sporiť dlhodobo alebo hľadáte napríklad dôchodkové sporenie, vhodnejšou voľbou sú podielové fondy. Dobré fondy dokážu ponúknuť výnos aj viac ako 5% ročne.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.