Mesačné archívy: august 2017

Ako sa dá ušetriť na životnom poistení až 20%?

Tak, ako šetríte kúpou rodinných balení v supermarkete, tak je dnes možné šetriť aj na poistných produktoch. Jednoducho je možné všetkých členov rodiny poistiť na jednej komplexnej zmluve životného poistenia, ktorá je omnoho lacnejšia, akokeby ste poistenie dojednávali osobitne pre každého člena zvlášť.

Takéto riešenie zjednodušuje administratívnu záťaž poisťovne. Ak je zmluva len jedna, tak to šetrí čas pracovníkom administratívneho oddelenia poisťovne so spracovaním došlého poistného, či korešpondenciou a ušetrený čas sa prejaví na ušetrených nákladoch a zľave.

Úsporu na poistnom najlepšie ozrejmí prepočet:

Otec má 30 rokov a pracuje ako programátor. Mama, tiež 30 ročná, pracuje ako učiteľka na základnej škole. Majú dve deti, jedno má 2 roky a druhé 4 roky. Sporenie pre deti budeme riešiť v osobitnom produkte. Na pohlaví nezáleží, kalkulačky všetkých poisťovní prešli na unisex tarify od roku 2013. Všetci členovia rodiny sú plne zdraví a nepestujú žiaden poloprofesionálny šport a ani rizikové hobby. Poistenie je p re deti nastavené do ich veku 18 rokov a životné poistenie pre rodičov do maximálneho možného veku.

U rodičov sa pre potreby tohto prepočtu kryjú tieto riziká s takouto poistnou sumou:

  • Smrť – 10 000€
  • Trvalé následky úrazu s progresívnym plnením – 26 000€
  • Invalidita od 40% s jednorázovým plnením – 10 000€
  • Komplexné kritické ochorenia – 13 000€
  • PN od 29. dňa – 7€ na deň

U detí sa kryjú tieto riziká v takejto výške:

  • Smrť – 1 660€
  • Komplexné detské kritické ochorenia – 6 500€
  • Trvalé následky úrazu s progresivnym plnením – 13 000€

Cenová ponuka

Takto vyzerá cenové porovnanie. Vľavo je cenová ponuka dojednaná pre každého člena zvlášť, napravo je hromadná zmluva.

Poisťovňa 1
Osobitne Spoločne
Otec 37,28 € 71,53 €
Mama 37,28 €
Dieťa 1 3,61 €
Dieťa 2 3,61 €
Cena spolu: 81,78 € 71,53 €
Rozdiel: 10,25 €

 

Poisťovňa 2
Osobitne Spoločne
Otec 36,27 € 62,60 €
Mama 36,27 €
Dieťa 1 2,99 €
Dieťa 2 2,99 €
Cena spolu: 78,52 € 62,60 €
Rozdiel: 15,92 €

Záver:

Pri dojednávaní životného poistenia hromadne bola ako poisťovňa 1, tak aj poisťovňa 2 ochotná pristúpiť k zľave. V prípade poistenia 1 sa ušetrilo na mesačnej platbe 10,25€, čo je 13% úspora na poistnom. V prípade poistenia 2 je úspora ešte výraznejšia, 15,92 eur z mesačnej platby znamená úsporu 20%.

Hromadné poistenie, či poistenie dojednané pre každého člena osobitne, v krytí nie je žiaden rozdiel. Prečo potom platiť za to isté poistenie o 13-20% viac?

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.

Poistenie trvalého telesného poškodenia – invalidity

Ak do svojho životného poistenia plánujete zahrnúť aj pripoistenie vzniku invalidity, tak máte na výber z viacerých možností. V prvom rade je potrebné poznamenať, že invalidita je dôsledok či už úrazu alebo ochorenia.

Ak na svojej zmluve životného poistenia máte poistenú len invaliditu ako následok úrazu, tak vás bude pravdepodobne zaujímať nasledujúca štatistika Sociálnej poisťovne, podľa ktorej úrazy spôsobujú len necelé 3 % invalidít a zvyšok, vyše 97 %, majú na svedomí choroby.

Poistiť si invaliditu ako dôsledok choroby je samozrejme niekoľkonásobne drahšie. Môže za to poistná matematika a pravdepodobnostná štatistika. No mať poistenú invaliditu ako dôsledok choroby by v každom správne nastavenom poistení nemalo chýbať.

Podľa iných, neoficiálnych štatistík komerčnej poisťovne je zmlúv životného poistenia s poistením invalidity dôsledkom choroby na trhu menej ako 5%. (Slovný výrok na konferencii o poistení).

Aké sú možnosti?

Poistných taríf a pripoistení, ktoré kryjú invaliditu, je neúrekom. V dnešnom článku si ich skúsime kategorizovať a popísať ich základné vlastnosti.

Poistenie trvalých následkov úrazu

Toto pripoistenie kryje vznik invalidity dôsledkom úrazu. Už tie najdrobnejšie poškodenia ako strata malíčka sú ocenené %-om z poistnej sumy. Zaujímavé je, že silnejšia strana je ocenená vyšším percentom. Ak je napríklad človek pravák, a dôsledkom úrazu dôjde k poškodeniu malíčka na pravej ruke, tak poistné plnenie je vyššie ako na ľavej ruke.

Osobitne je pri tomto poistení vhodné dojednávať progresívne plnenie. Progresia znamená, že s veľkosťou telesného poškodenia rastie aj poistné plnenie zo strany poisťovne. Najlepšie progresívne plnenie vysvetľuje tento obrázok z poistných podmienok konkrétnej poisťovne:

Os x znázorňuje rozsah telesného poškodenia v percentách. Os y znázorňuje, aké percento plnenia z poistnej sumy klient dostane. Napríklad pri 25%-nom telesnom poškodení dôsledkom úrazu je plnenie 25% z poistnej sumy. Pri 50%-nom poškodení je to plná poistná suma, pri 70%-nom telesnom poškodení je to dvojnásobok poistnej sumy a pri maximálnom telesnom poškodení oceneným v tabuľkách poisťovne je plnenie 400% poistnej sumy.

Bežne sa v praxi stretnete so 400, 500, 600 ale aj 700% progresívnym plnením.

Poistenie invalidity

Invaliditu je možné poistiť formou jednorázového plnenia alebo formou vyplácania mesačnej renty.

Jednorázové plnenie

Poistenie invalidity bližšie nešpecifikuje, či k invalidite došlo dôsledkom choroby alebo úrazu. Štandardne sú pri tomto poistení určené dve tarify. Prvou tarifou je veľkosť telesného poškodenia od 40% a druhou od 70%.

Ak je vaše telesné poškodenie ocenené napríklad na 50% a vy máte vo svojom životnom poistení poistenie invalidity od 40%, tak poisťovňa vyplatí jednorázovo dohodnutú poistnú sumu. Ak by ste mali poistenú tarifu od 70%, tak sa plnenia budete dožadovať márne. Prináležať vám bude až vtedy, ak vaše telesné poškodenie bude ocenené na viac ako 70%. Poistenie tarify od 70% je práve kvôli nižšej pravdepodobnosti vzniku poistnej udalosti oproti tarife od 40% lacnejšie.

Mesačná renta – dôchodok

Poistenie vzniku invalidity je dnes možné kryť aj spôsobom pravidelného vyplácania dohodnutej mesačnej sumy – renty. Ak dôjde k poistnej udalosti – invalidite, tak poisťovňa bude pravidelne mesačne vyplácať dohodnutú sumu. Tak, ako aj v predošlej kategorizácii, je štandardné rozdelenie taríf na: od 40% a od 70%. Nevýhodou tohto poistenia je však to, že poistné plnenie nezohľadňuje infláciu.

Záver:

Poistenie trvalých následkov úrazu a invalidity sú najzákladnejšie poistenia v celom životnom poistení. Pri nastavovaní optimálneho životného poistenia majú tieto pripoistenia najvyššiu prioritu. Dokonca vyššiu ako samotná smrť.

No a pri správnom nastavení životného poistenia sa raďte s človekom, ktorý sa v problematike dokonale orientuje – finančnými poradcom.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.

Ak hypotéka, tak aj s poistením života. Ako život poistiť lacno a dobre?

Pri vybavovaní hypotekárneho úveru nie je nutnosť poistiť život budúcich dlžníkov. No ak si je dlžník vedomý záväzku, ktorý ho na najbližších pár desiatok rokov čaká, tak si riziko straty života poistí. Nie kvôli sebe, ale kvôli blízkym a rodine, aby sa nedostali do platobnej neschopnosti a nemuseli sa tak handrkovať s exekúciami.

Na poistenie rizika smrti existuje komerčné životné poistenie. V ňom sa dá poistiť nielen hlavné poistenie smrti, ale aj viacero iných menej, či viac dôležitých pripoistení:

  • Kritické ochorenia
  • Invalidita
  • Práceneschopnosť
  • Trvalé následky úrazu
  • Odškodné v dobe, keď prebieha liečenie následkov úrazu
  • Chirurgický zákrok
  • Zlomeniny a popáleniny
  • Hospitalizácia
  • Ošetrovné
  • Sirotský dôchodok
  • a iné…

No a v prípade poistenia smrti existujú na výber 3 možné varianty:

  • Smrť následkom úrazu
  • Smrť s konštantnou poistnou sumou
  • Smrť s klesajúcou poistnou sumou

V prípade hypotéky je najvhodnejšou voľbou zvoliť posledný variant poistenia rizika smrti – s klesajúcou poistnou sumou.

Príklad: Vezmete si úver, ktorý budete splácať 30 rokov. Výška úveru, ktorý ste si na začiatku požičali, bola 50 000. Časom, ked pravidelnými splátkami úver uhrádzate, sa výška podlžnosti znižuje.

Ak by ste si poistili smrť iba následkom úrazu, tak v prípade, že vás skolí choroba, by ste od poisťovne nedostali plnenie. Ak sa poistíte konštantnou poistnou sumou, tak platíte za niečo, čo nepotrebujete, a teda výška poistného je prehnane vysoká. Ak si vyberiete variant s klesajúcou poistnou sumou, tak sa poistná suma poistenia prispôsobuje situácii s úverom.

Lepšie to znázorňuje nasledujúci graf:

poistenie smrti s klesajúcou poistnou sumou

Vhodný výber poistenia smrti dokáže vašu platbu za životné poistenie výrazne znížiť. Rozdiel ceny pri poistení smrti s klesajúcou poistnou sumou a konštantnou poistnou sumou je v niektorých poisťovniach až 60%.

Navyše sa varianty poistenia smrti môžu v jednej poistnej zmluve kombinovať. Dôležitejšie ako mať životné poistenie, je mať ho správne nastavené. A tu už prichádza na rad porovnávanie, zisťovanie, kalkulovanie, čítanie poistných zmluvných podmienok, výluk z poistenia… alebo jednoducho kontaktovať osoby, ktoré tieto veci urobia za vás – finančných poradcov. 🙂

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.

Ako s hypotékou neriskovať?

Ak ste sa rozhodli pre vlastné bývanie, tak ste pravdepodobne siahli po hypotéke. Nastavenie dĺžky splácania hypotéky tak znamená rôznu výšku splátky. Ak chcete bývať vo vlastnom čo najskôr, pravdepodobne ste hypotéku nebrali na dobu 30 rokov, ale na kratšie, čím sa vaša splátka za úver navýšila.

V dnešnom článku si ukážeme, ako nastaviť hypotéku tak, aby ste neriskovali a boli schopní v prípade akejkoľvek udalosti úver splácať.

Ako splatiť hypotéku po 15-ich rokoch a neriskovať pri tom?

Jeden klient má na výber dve možnosti ako vziať hypotéku a splatiť ju po 15-ich rokoch:

  1. V prvom prípade si vezme úver na bývanie na 15 rokov a jeho splátka bude vysoká.
  2. V druhom prípade si klient dobu splácania úveru nastaví na maximalnu dĺžku 30 rokov a popri tom si bude tvoriť rezervy, ktoré neskôr, na konci 15. roku, využije na vyplatenie zostatku úveru.

Výpočet je teoretický, nakoľko predpokladá fixné úrokové sadzby úverov a konštantné výnosy počas celej doby, čo je v praxi nereálne. Úroková sadzba úveru je 3,5% počas celej doby a výnos zo sporenia je 5,0% počas celej doby. Pozrime sa teda na situáciu klienta v tabuľkovom porovnaní:

1. možnosť

2. možnosť

doba splácania úveru:

15 r.

30 r.

úroková sadzba úveru:

3,50% p.a.

3,50% p.a.

výnos na rezerve:

žiaden

5,00% p.a.

mesačná splátka úveru:

571,91 eur

359,24 eur

mesačný vklad na rezervu:

žiaden

187,22 eur

mesačné náklady spolu:

571,91 eur

546,46 eur

V prvom prípade má klient mesačné náklady vo výške mesačnej splátky úveru, a teda 571,91 eur. V druhom prípade sú mesačné náklady tvorené ako splátkou úveru, tak aj vkladom do sporenia, ich celkový súčet je o 25 eur nižší ako v prvom prípade, a to rovných 546,46 eur.

Na obrázku vyššie je uvedená situácia 1. Takto klesá podlžnosť klienta voči banke. V 15. roku už banke nedlží nič a úver je vyplatený.

Obrázok vyššie znázorňuje situáciu 2. Oranžovou farbou je znázornený vývoj zostatku úveru v čase. Modrá znázorňuje vývoj stavu účtu klientovej rezervy. V čase, keď modrý stĺpček prevýši oranžový môže klient zostatok úveru banke celý vyplatiť. V našom prípade je to v 15-om roku a neskôr.

Aké výhody má predĺženie doby splácania hypotéky?

V prvom rade tvorbou rezervy je dlžník zabezpečený voči negatívnym udalostiam, ako môže byť strata zamestnania, strata príjmu, zdravotné problémy. Ak k ním dôjde, splátku úveru banke vyplatí z rezervy bez omeškania a s rezervou dokáže preklenúť aj dlhé obdobie bez príjmu.

Ak to porovnáme s možnosťou 1, tak klient nesie vyššie riziko, pretože bez rezervy bude jeho schopnosť splatiť hypotéku načas v prípade výpadku príjmu veľmi obmedzená.

Náklady klienta pri možnosti 2 voči možnosti 1 sú o 25 eur nižšie a môže ich využiť napríklad na životné poistenie, alebo ich môže každoročne použiť na mimoriadnu splátku úveru, čím sa jeho podlžnosť voči banke opätovne zníži.

Záver

Žiaden z finančných poradcov neodporúča klientom nastaviť si výšku splátky úveru na bývanie rovnú mesačným úsporám, je to hazard a prílišné riskovanie, ktoré sa nemusí vyplatiť. Druhý spôsob klientovi vytvorí rezervu na preklenutie negatívnej životnej fázy a v prípade našej modelovej situácie bude ako klient 1, tak aj klient 2, bývať vo svojom po 15-tich rokoch. Druhým riešením teda klient nie je ukrátený.

 

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.

Trestať klientov za využívanie bežného účtu? To hádam nie!

Rekordne nízke úrokové sadzby okresávajú zisky bank z úverov, ktoré požičiavajú. Banky sú teda nútené hľadať iný zdroj príjmov. Najnovšie sa v obchodných podmienkach direct banky FIO objavila zmena, ktorá je na slovenskom finančnom trhu veľmi nevídaná.

Banka FIO informovala svojich klientov prostredníctvom internet bankingu, že po najnovšej zmene obchodných podmienok, ktorá sa má udiať od 25. septembra 2017 bude možné klientom účtovať aj záporné úroky.

Záporné úročenie bežných účtov rozvracia celé bankovníctvo naruby. Doteraz sa využívanie produktov banky spoplatňovalo transparentne prostredníctvom poplatkov za vedenie účtu. Záporný úrok účtovaný z objemu prostriedkov, ktorý klient drží v banke, je jednoducho niečo, čo na Slovensku nie je vídaným javom. V praxi si klienti možno zaplatia aj za to, že majú v banke svoje peniaze.

Klienti online bank sú obzvlášť citlivý na zmenu sadzobníkov, či nákladovosť účtu. Online banku využívajú predovšetkým klienti, ktorí hľadajú lacný spôsob vedenia bežného účtu bez akýchkoľvek poplatkov. Trestať klientov za to, že držia v banke peniaze je nie len nelogické ale je to jednoducho cesta späť. Ak banky chcú obyvateľstvo naučiť využívať služby bánk a nedostávať napríklad výplaty cash formou a aby využívali bezhotovostné či online, mali by sa zamyslieť, kam takéto opatrenia vedú.

Je pravdou, že záporné úrokové sadzby nebudú v praxi zavedené. Aspoň nie nateraz. Otázka je, či nízke úrokové sadzby naozaj neprinútia banky do budúcna hľadať zdroj svojich ziskov aj takýmto spôsobom.

Komerčné banky takýmto spôsobom reagujú na opatrenia ECB, ktorá od nich vyžaduje úrok za vedenie bankového účtu. Ten je zhruba na úrovni 0,4%. Jedno je, čo vyžaduje Európska centrálna banka od komerčných bánk a druhé je to, čo komerčné banky vyžadujú od svojich klientov. Platiť takouto formou za využívanie bežného účtu je nonsens a my dúfame, že k takému niečomu v budúcnosti vôbec nedôjde.

Koniec koncov konkurencia bánk je vysoká a klient nie je vazalom, vie samovoľne banku meniť podľa potreby. A ak aj nemá dostatok času na porovnávanie ponúk, môže sa obrátiť na svojho finančného poradcu.

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.