Mesačné archívy: október 2014

Sporenie / Investovanie

Nie je sporenie ako sporenie. Sporiť môžete aj do ponožky, ale, žiaľ, rozmnoženie peňazí Vás určite nečaká. Práve naopak, peniaze rokmi strácajú hodnotu vďaka inflácii. Dostupné produkty môžeme deliť podľa toho, akú majú šancu poraziť infláciu.

Produkty, ktoré infláciu asi neporazia

  • bežný účet v banke. Váš účet ponúka úročenie od 0 do 0,5%. Takto infláciu neporazíte.
  • sporiaci účet. Je vhodný na uloženie krátkodobej rezervy vo výške niekoľkých mesačných výdavkov. Ani sporiaci účet žiaľ infláciu neporazí.
  • garantované produkty. Každá garancia niečo stojí, nič nie je zadarmo. Garantovaný produkt znamená, že väčšina Vašich peňazí je investovaná takým spôsobom, ktorý za bežných trhových podmienok prinesie nízky zaručený zisk, vďaka ktorému je možné dodržať garancie. Zvyšok je investovaný veľmi agresívne, čo však nie vždy vychádza. Preto má väčšina garantovaných produktov na konci nižší výnos ako terminované vklady. Pamätajte si, že výnos ktorý vidíte v reklame je vždy ten najlepší možný variant. Realita môže byť diametrálne odlišná.
  • terminované vklady. Infláciu asi tiež neporazia, ale ponúkajú stabilný a zaručený výnos. Pri výbere terminovaných vkladov nepozerajte iba na percentuálny výnos, ale aj na spôsob pripisovania úrokov a podmienky predčasnej výpovede vkladu. Svoje peniaze vždy radšej rozložte na viac vkladov s rôznymi viazanosťami.
  • zlato a diamanty. Nepodliehajte módnej bubline. História je plná investičných hystérií, ktoré skončili veľkými stratami. Zlato a diamanty ľahko nakúpite, ale o to ťažšie sa ich raz môžete zbavovať, ak už také módne nebudú. Osobitnou kategóriou sú náklady takýchto investícií. Viac o investovaní do zlata si môžete prečítať tu.
  • poistky.  Poistky slúžia na poistenie a nie na sporenie, či investovanie. S poistením sú vždy spojené rôzne druhy poplatkov. Dobre si prečítajte, čo podpisujete.

Kde teda sporiť / investovať?

Podielové fondy sú pre bežného smrteľníka najbežnejším dostupným spôsobom investovania. Fondy však nemožno hádzať do jedného vreca. Na svete existujú desaťtisíce fondov s rôznymi konštrukciami a investičnými stratégiami. Dôležitým faktorom pri investovaní sú poplatky. Existujú lacné, ale aj veľmi drahé fondy. Taktiež nie je možné porovnávať investovanie priamo do fondov s investovaním napríklad cez poisťovňu. Zlý výber spôsobu investovania môže znamenať, že namiesto dosiahnutia zisku stratíte aj to, čo máte.

Žiaľ, aj pri investovaní platí, čím máte viac peňazí, tým máte viac možností. Naši poradcovia Vám dokážu odporučiť aj dômyselné investičné konštrukcie, či fondy kvalifikovaných investorov.

Sporiť si každý mesiac alebo jednorázovo väčšiu sumu?

Sporenie menších súm každý mesiac má svoje nepopierateľné výhody. Prípadný výkyv trhu Vás až tak nezasiahne, naopak, ak ste ešte iba na začiatku sporenia, môžete zainvestovať výhodnejšie a dosiahnuť tak z dlhodobého hľadiska vyšší výnos. Ak už máte k dispozícií väčšiu sumu alebo idete investovať jednorázovo, je potrebné dbať na dôslednú diverzifikáciu. O investovaní by ste sa určite mali poradiť s odborníkom.

dochodok

Spoznajte Petra

Peter Cmorej

"Od roku 2006 mojimi článkami mením trh finančného poradenstva. Od legendárneho "Prečo neinvestovať cez IŽP" publikujem analýzy, kritizujem, dávam investičné tipy, spravujem velké portfólia, navrhujem reformy a pomáham poškodeným. Na Môjporadca garantujem kvalitu poskytovaných služieb. Investície, hypotéky, poistenie. Všetko čo sa týka financií."

Napíšte nám, ako Vám môžeme pomôcť.